Дотримання правил безпеки при загрозі та виникненні затоплення, а також захисту приватних домоволодінь

Дата: 09.02.2024 12:12
Кількість переглядів: 358

Фото без опису

 

Паводок – це фаза водного режиму ріки, яка може багаторазово повторюватися в різні сезони року, що характеризується інтенсивним, короткочасним збільшенням витрат і рівнів води, які викликаються дощем або інтенсивним таненням снігу під час відлиги.

Фактори небезпеки повеней та паводків:

 

– руйнування будинків та будівель, мостів;
– розмив залізничних та автомобільних шляхів;
– аварії на інженерних мережах;
– знищення посівів;
– жертви серед населення та загибель тварин.

 

Внаслідок повені, паводку починається просідання будинків та землі, виникають зсуви та обвали.

При загрозі виникнення повені не зайвим буде підготувати так звану „тривожну валізу”. У її вміст входять: документи й гроші, упаковані у водонепроникні матеріали, необхідний одяг (бажано зі щільної, водостійкої тканини), продукти довгострокового зберігання, бажано в герметичному впакуванні, ніж, сірники, які для запобігання промокання можна вмочити в рідкий віск, ліхтар, радіоприймач. У тривожній валізі зберігаються тільки необхідні речі. Не варто брати із собою зайве, тому що це лише ускладнює евакуацію.

 

При загрозі виникнення повені необхідно:

  • Зміцнити своє житло, щоб виключити знищення його водою. За можливості при будівництві необхідно використовувати стійкі до дії вологи та води матеріали або ж обробити їх відповідними хімічними речовинами.
  • Не панікуйте і не втрачайте самовладання.
  • Придбати засоби порятунку на воді (рятувальні жилети, надувні човни й плоти).
  • Забрати з місць, які наповнюються водою (підвали й льохи), речі й продукти. Їх краще тримати в сухих місцях, куди воді важко проникнути, тому що навіть у випадку невеликих опадів вони можуть бути зіпсовані. Якщо загроза повені реальна, то коштовні речі краще перенести до знайомих і родичів, що проживають на височинах або верхніх поверхах висотних будинків.
  • Необхідно заздалегідь подбати про свійських тварин. У випадку повені тварини, що опиняються в обмеженому просторі або на прив’язі, гинуть навіть незважаючи на те, що більшість із них природжені плавці!

Дії після повені, паводка:

  • Переконайтесь, що ваше житло не отримало внаслідок повені ніяких ушкоджень і йому не загрожує руйнування, відсутні провалини в будинку і навколо нього, нема розбитого скла та небезпечних уламків та сміття.
  • Не користуйтесь електромережею до повного висихання будинку.
  • Обов’язково кип’ятіть питну воду, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені.
  • Просушіть будинок, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забрудненого посуду,  домашніх речей та прилеглої до будинку території.
  • Електроприладами можна користуватися тільки після їхнього ретельного просушування.
  • Заборонено вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені. Позбавтеся від них та від консервації, що була затоплена водою й отримала пошкодження.
  • Все майно, що було затопленим, підлягає дезінфекції.
  • Дізнайтеся в органах місцевого самоврядування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому.

Вимоги до належного облаштування та експлуатації індивідуальних колодязів, ризики вживання забрудненої питної води та заходи із знезараження питної води

 

Значна кількість населення у сільській місцевості використовує для забезпечення питних потреб воду з колодязів. Санітарними нормами та правилами передбачено, що колодязь має бути ізольований від проникнення поверхневого стоку (дощових і талих вод). Територію поблизу колодязя треба утримувати в чистоті, а у радіусі 50 м від нього не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.

Влаштування колодязів слід здійснювати з урахуванням результатів лабораторних досліджень безпечності та якості підземної води, що планується використовувати. Колодязі повинні відповідати певним конструктивним вимогам, основні з яких полягають у наявності глиняного «замка» та огорожі навколо колодязя, навісу над ним, ремонтних скоб та ємності для забору води. Колодязь має бути утепленим, а матеріал для стінок колодязя потрібно влаштовувати монолітним залізобетоном, бетонними або залізобетонними кільцями, за їх відсутності – керамікою, цеглою, каменем. Стінки колодязя повинні бути щільними, без шпарин.

Власники колодязів мають періодично проводити їх планове обстеження, поточний ремонт, чищення та дезінфекцію не рідше 1 разу на рік.

Питна вода, призначена для споживання людиною, при цьому повинна бути безпечною в епідемічному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад. Забруднення води – це є зміна її природних властивостей. Воно відбувається внаслідок природних причин, але найчастіше причиною забруднення є діяльність людини. Основним джерелом хвороботворних мікроорганізмів, які поширюються через воду, є випорожнення людини, тварини та фекально-побутові стічні води.

 

Вживання небезпечної в епідемічному відношенні питної води з колодязя може привести до виникнення інфекційних захворювань (вірусного гепатиту А, черевного тифу, дизентерії, холери, ротавірусної інфекції, гастро-ентериту, лептоспірозу тощо), а води із хімічним забрудненням – до водно-нітратної метгемоглобінемії, карієсу або флюорозу

.

Саме тому рекомендуємо власникам колодязів здійснювати періодичний контроль безпечності та якості питної води.

 

З питань проведення лабораторних досліджень питної води можна звернутися до

Луцького районного відділу державної установи «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» (м. Луцьк, вул.Святовасилівська, 2, тел.(0332)72-34-54)).

 

Спеціалістами Міністерства охорони здоров’я України  розроблені  рекомендації щодо візуальної оцінки якості води та способи знезараження води в домашніх умовах.

 

Як візуально оцінити якість питної води:

 

– набрати половину або 1/3 об’єму пляшки води та інтенсивно її потрусити, якщо на поверхні води є піна, то така вода непридатна для споживання;

– за наявності неприроднього, хімічного, бензинового, трупного або іншого неприємного підозрілого запаху, воду заборонено використовувати для пиття;

– вода не повинна мати забарвлення.

 

Способи знезараження води в домашніх умовах:

 

Кип’ятіння – найнадійніший спосіб знезараження води. Варто кип’ятити воду протягом мінімум 10-ти хвилин, після чого дати їй відстоятися та обережно злити, не збовтавши осад, який зібрався на дні ємності. Чим довше кип’ятиться вода, тим більше знищується патогенів. Зберігайте кип’ячену воду в закритій тарі. За можливості, відстояну кип’ячену воду варто додатково очистити за допомогою побутового фільтра для води.

 

Таблетки для знезараження питної води – реалізуються населенню через аптечні заклади спеціальні препарати з вмістом активного хлору у вигляді таблеток. Такі таблетки мають антибактеріальні властивості, великий термін придатності та швидку антибактеріальну дію. Перед їх застосуванням необхідно уважно вивчити інструкцію.

Йод – в крайніх випадках використовується спиртовий розчин йоду. На 1 літр води достатньо 3-4 краплі. Така вода буде мати характерний смак і перш ніж її спожити треба зачекати 1 годину. Питну воду після знезараження йодом слід профільтрувати через побутовий фільтр. Особам з ураженою щитоподібною залозою краще утриматися від споживання надмірних доз йоду.

 

Перманганат калію (марганцівка) – для знезараження 1 літру води потрібно 1-2 грами розчину або кілька кришталиків, щоб вода стала блідо-рожевого кольору, відстояти воду 30 хвилин, потім акуратно процідити або пропустити через побутовий фільтр, залишивши осад на дні ємності.

 

Активоване вугілля – дозволяє прибрати неприємний запах води та незначні домішки і шкідливі речовини. На 1 літр води потрібно 5 таблеток, які краще подрібнити для збільшення активної площі, загорнути в марлю або іншу тканину, щоб вугільний пил не потрапив у чисту воду. Знезараження води питної у такий спосіб триває щонайменше 8 годин.

 

Просимо забезпечити проведення знезараження питної води з метою зниження ризиків вживання забрудненої питної води!

 

Дбаймо про якість питної води – про своє здоров’я!

 

Рекомендації

щодо заходів, які необхідно  проводити на територіях,

що потерпіли внаслідок повені, паводку

 

  1. Питне водопостачання населення   забезпечується   привізною та фасованою питною водою. Використання колодязної та водопровідної    води   забороняється, навіть для господарських потреб, у зв’язку з можливим хімічними та мікробіологічним забрудненням.
  2. Налагодження постачання населенню продуктів харчування гарантованої якості. Зокрема:   хлібом, продуктами харчування у вигляді сухих пайків, а також організація гарячого харчування з використанням пересувних (польових) кухонь, які гарантують якість та безпеку приготовленої їжі.  
  3. Організація  та здійснення заходів з дезінфекції, дезинсекції та дератизації на потерпілих від повені територіях для профілактики інфекційних хвороб, розмноження та міграції мишовидних гризунів, комах — переносників збудників природно-вогнищевих інфекційних хвороб.
  1. Після сходу води з грунтового покриву необхідно:
    • провести рекультивацію земель (очистити поверхню грунту від сторонніх предметів: гілля, будівельних конструкцій, сміття, тощо та перекопати городи присадибних ділянок на глибину 20-25 см);
    • індивідуальні вигрібні вбиральні (туалети), спорожнити за допомогою асенізаційних машин та продезінфікувати хлорним вапном або іншими дезінфекційними засобами, призначеними для цього;
    • колодязі звільнити від нанесеного бруду, спорожнити, почистити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорпатронів;
    • провести дератизацію в місцях можливого скупчення мишовидних гризунів;
    • в подальшому організувати проведення дослідження ґрунту, води  на наявність   токсичних сполук (отрутохімікати, важкі метали, нітрати тощо), яєць та личинок геогельмінтів, збудників інфекційних хвороб. 

 

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ НАСЕЛЕННЮ, ПОТЕРПІЛОМУ ВНАСЛІДОК ПОВЕНІ, ЩОДО ЗАХОДІВ

З ПРОФІЛАКТИКИ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ

 

Під час повені існує ризик спалахів інфекційних хвороб. Прості правила гігієни допоможуть зменшити ризик  захворіти.

 

ВОДА питна повинна бути гарантованої якості.

  За відсутності  привізної питної води гарантованої якості – не використовуйте для пиття і господарських цілей    сиру воду з відкритих водойм та криниць,  тому що  через повінь,  у ці джерела водопостачання, із скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, полів, сміттєзвалищ – можуть потрапити хвороботворні мікроорганізми:  збудники кишкових інфекційних хвороб, туберкульозу, лептоспірозу, сибірки, вірусного гепатиту і т.д., яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб, балантидія кишкового.

Якщо постачання якісної привізної води для пиття  і господарського користування – неможливе,  використовуйте тільки  прокип’ячену воду.  

ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ

Споживати слід лише продукти гарантованої якості. Їжа повинна проходити обов’язкову термообробку (варіння, смаження, запікання, обробка парою). Овочі та фрукти ретельно мийте кип’яченою водою (бажано щіткою та господарським милом), потім обливайте окропом.

Слід вживати тільки свіжоприготовлену їжу.

Перед їжею ретельно мийте руки з милом,  при відсутності води гарантованої якості руки   можна протирати зволоженими дезінфікуючими серветками.

КОМАХИ ТА ГРИЗУНИ

Комахи та гризуни можуть бути переносниками та носіями збудників інфекційних хвороб.  Звертайтесь до органів місцевої влади з проханням про організацію  знищення комах та гризунів – дезінсекція, дератизація;    організацію  дезінфекції  колодязів, вбиралень на підтоплених територіях.

ҐРУНТ

Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно: провести рекультивацію земель; очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, будівельних конструкцій) та перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;

Використання землі для сільськогосподарських робіт рекомендується після проведення дослідження грунту за мікробіологічними показниками.

Індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети)   спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом призначеним для цього;

Колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлоровмісних патронів;

ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ

У разі  появи  ознак  інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників) терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування, тому, що перебіг багатьох інфекційних хвороб змінний і може бути незвичним.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь