Патронатна сім’я - своєчасна підтримка дитини, яка потрапила у складні життєві обставини

Дата: 18.12.2023 18:13
Кількість переглядів: 90

 

Фото без опису

 

Для України це нове явище, нова форма захисту дитини та родини, від ефективності впровадження якої залежатимуть і здоров’я, і доля дитини, і майбутнє української нації.

Сімейний патронат – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин (стаття 252 Сімейного кодексу України). Сім’я патронатного вихователя - це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на реінтеграцію дитини у сім’ю або надання дитині відповідного статусу для прийняття подальших рішень з урахуванням найкращих інтересів дитини щодо забезпечення її права на виховання в сім’ї або в умовах, максимально наближених до сімейних.

Патронатний вихователь - це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має позитивний досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для догляду, виховання та соціальної реабілітації дитини в своєму помешканні. Обов’язковою умовою є:

  • наявність у патронатного вихователя добровільного помічника з числа членів сім’ї;
  • один з патронатних батьків має бути безробітним, бо основним місцем роботи стає опіка над дитиною, відповідно йому чи їй нараховуватиметься страховий стаж.

Патронатним вихователем не можуть бути особи, зазначені у статті 212 Сімейного кодексу України.

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є між собою рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї.

Однак за необхідності та за згодою патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які не є рідними братами та сестрами або такими, що виховувались в одній сім’ї. При цьому враховуються наявні житлові умови та згода патронатного вихователя, а чисельність влаштованих дітей, які не є членами однієї сім’ї, не може перевищувати п’яти осіб.

         Патронатна сім’я – тимчасова форма влаштування: термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців, проте за наявності обставин, що обґрунтовують потребу й доцільність перебування на триваліший термін, орган опіки та піклування може його продовжити, але не більш, ніж до шести місяців.

Переваги послуги патронату:

– дитина залишається проживати у своїй громаді, максимально наближеною до родини;

– дитина тимчасово «в гостях» в професійній патронатній сім’ї, за її життя і здоров’я відповідає патронатний вихователь;

– створені умови для освіти, розвитку, соціально-психологічної реабілітації дитини;

– за біологічною сім’єю здійснюється соціальний супровід;

– постійний моніторинг можливості повернення дитини до батьків, або пошук для дитини нової сім’ї.

 

Кожна дитина має право зростати у турботливому родинному середовищі!

 

Запрошуємо до співпраці усі небайдужі родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки.

Особам, зацікавленим у наданні послуги патронату над дитиною, які мають щире бажання допомогти дитині, необхідно звернутися за адресою: вулиця Незалежності, 82, селище Торчин, до служби у справах дітей Торчинської селищної ради для отримання консультації щодо мети, завдань, особливостей надання такої послуги та її оплати, процедури її організації в громаді, вимог до кандидатів та перелік документів, необхідних для проходження їх первинного відбору.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь