Протидія булінгу серед дітей

Дата: 16.09.2021 11:46
Кількість переглядів: 2942

Фото без опису

Образливі прізвиська, глузування, стусани – це перші тривожні дзвіночки, які свідчать про цькування дитини. Тривалі агресивні дії щодо іншого у світі називають булінгом.

Із виявами булінгу в Україні стикаються 8 із 10 дітей, свідчать статистичні дані. Таке явище, як шкільне цькування однолітків, поширюється по всьому світу. До чого може призвести ігнорування булінгу та як його попередити?

Порівняно з попередніми роками шкільний булінг в освітній практиці суттєво поширився, а його вияви набули нових форм. Практично в кожному класі є учні, які стають об’єктами глузувань та знущань, а також агресори, ініціатори булінгу.

Зазвичай об’єктом знущань (жертвою) булінгу обирають того, хто має якусь відмінність від однолітків. Це можуть бути особливості зовнішності, манера спілкування, поведінки, незвичайне захоплення, соціальний статус, національність, релігійна належність. Найчастіше цькування ініціюють надміру агресивні діти, що люблять домінувати, тобто бути «головними». Людину, яку обрали жертвою і яка не може постояти за себе, намагаються принизити, залякати, ізолювати від інших різними способами. Найпоширенішими формами булінгу є: словесні образи, глузування, обзивання, погрози; образливі жести або дії, наприклад, плювки; залякування за допомогою слів; фізичне насилля.

Нині набирає обертів і кібербулінг. Це приниження за допомогою мобільних телефонів, Інтернету. Діти реєструються в соціальних мережах, створюють сайти, де можуть вільно спілкуватися, ображаючи інших, поширювати плітки, особисті фотографії або зроблені в роздягальнях чи вбиральнях.

Розпізнати жертву булінгу неважко. Зазвичай дитина замикається в собі, плаче без пояснень, втрачає апетит, не цікавиться звичайними для неї речами, стає флегматичною. У разі відвертої розмови може відкритися, розказати про образу й запитати, чи то є правдою, що про нього сказали.

Тому потрібно бути пильними. Зрозуміло, що дорослі не зможуть ізолювати дітей від важких ситуацій і переживань. Але вони здатні допомогти вирішити проблеми дітей і створити максимально сприятливе для них середовище.

Дітям треба пояснити, що вони мають неодмінно звертатися по допомогу до вчителів та батьків. Підтримка дорослих дуже потрібна і в будь-якому іншому віці, особливо якщо дії кривдників загрожують серйозною шкодою фізичному та психічному здоров’ю.

Законодавство України передбачає відповідальність не тільки за вчинення, але й за приховування випадків булінгу. Вчинення булінгу тягне за собою накладення штрафу від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від 20-ти до 40-ка годин. Водночас за булінг, вчинений групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, законом встановлено штраф від 1700 до 3400 грн або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

Булінг, вчинений дітьми від 14-ти до 16-ти років, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють. Його розмір, відповідно до ухваленого закону, становить від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

 

Служба у справах дітей

Торчинської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь