Матеріальне забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування по Луцькому відділенню за підсумками  І півріччя 2021 року

Дата: 29.07.2021 10:23
Кількість переглядів: 3716

 

 

За  підсумками І півріччя 2021 року  сума  фактичних витрат по Луцькому відділенню управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області для надання матеріального забезпечення становить 32,3 млн грн, в тому числі:

- допомога по тимчасовій непрацездатності – 22,1 млн грн, що складає      

  68,4% суми витрат на матеріальне забезпечення;

- допомога по вагітності та пологах – 10,2 млн грн, що становить  33,4 %;

- допомога на поховання – 65,6 тис грн, що становить 0,2 %.

 

 Витрати  на виплату допомоги по по тимчасовій втраті працездатності  зросли на 47,8 %

         Відповідно до проведеного аналізу захворюваності по тимчасовій втраті працездатності за даними звіту за І півріччя 2021 року сума витрат на виплату допомоги по тимчасовій втраті працездатності по Луцькому відділенню управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області становить 22,12 млн грн, що на 7,15 млн грн більше, ніж за відповідний період 2020 року, або на 47,8%. Аналіз показав, що загальна кількість оплачених днів за І півріччя 2021 року у порівнянні з звітними даними за минулорічний період збільшилася на 19378 днів.

Збільшення рівня тимчасової непрацездатності та суми витрат на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності по страхувальниках зумовлено рядом причин:

- збільшення чисельності працюючих по окремих страхувальниках, та в загальному по відділенню – на 3571;

-  ріст кількості листків непрацездатності хворих на COVID-19 та по причині самоізоляції від COVID-19 на підприємствах та в закладах охорони здоров’я;

 - зростання рівня середньоденної допомоги у звітному періоді з 316,30 грн  до 331,58 грн, тобто на 4,8%.

Загальна кількість оплачених днів  по Луцькому відділенню – 66704 дні, з них: 6462 дні – по довготривалих захворюваннях, 11213 днів – по невиробничих травмах, 3629 днів – по догляду за хворим та по короткотривалих захворюваннях – 45400.

Як показує  аналіз  порівняння  календарних днів  тимчасової непрацездатності по страхувальниках найбільша кількість днів по листках непрацездатності застрахованих осіб спостерігається по довготривалих та по короткотривалих захворюваннях, а також по невиробничих травмах.  

         Нагадаємо, розмір виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності залежить від тривалості страхового стажу та визначається, виходячи із середньоденної заробітної плати працівника. Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, невідпрацьованих з поважних причин.

         Цей вид матеріального забезпечення виплачується Фондом соціального страхування України, починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності й до моменту одужання або встановлення МСЕК інвалідності (перші п’ять днів фінансуються за рахунок коштів роботодавця).

         У залежності від страхового стажу розмір допомоги складає:

         1) 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років, або в разі самоізоляції від COVID-19 під медичним наглядом незалежно від тривалості стажу;

         2) 60% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

         3) 70% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

         4) 100% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років, або при наявності пільг відповідно до законодавства, а також медичним працівникам у разі самоізоляції від COVID-19 під медичним наглядом незалежно від тривалості стажу.

 

Виплати на  допомогу по вагітності та пологах   зменшилися на  12,6 %

Фактична сума витрат на виплату допомоги по вагітності та пологах   за   І півріччя 2021 року в порівнянні з відповідним періодом 2020 року зменшилась  на 1,5 млн грн, або на 12,6 %.  Також зменшилась кількість днів по вагітності та пологах порівняно з минулорічним періодом  на 5862 дні або на 14,7% і склала 33925 днів.

Середньоденний розмір допомоги по вагітності та пологах склав 299,62 грн. проти 292,23 грн. за відповідний період минулого року, тобто зріс на 2,5%.

Слід зазначити, що збільшення суми витрат на матеріальне забезпечення за страховими випадками по тимчасовій непрацездатності значною мірою зумовлено зростанням розміру мінімальної та середньої заробітної плати по Україні.

Так, розмір мінімальної заробітної плати за І півріччя 2021 року зріс на 24,6%, та становить 6000,00 грн.

В тому числі фактичні витрати на матеріальне забезпечення на пільгових умовах громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, за І півріччя 2021 року склали 183,8 тис. грн. А саме:

- по тимчасовій непрацездатності – 7,82 тис. грн. за 59 днів, при цьому             середньоденний розмір допомоги склав 132,62 грн.;

- по вагітності та пологах –176,0 тис. грн. за 486 днів, середньоденний розмір – 362,09 грн.

Її розмір обчислюється шляхом множення суми середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами..

 Розмір виплат по вагітності та пологах не залежить від тривалості страхового стажу жінки та фінансуються у розмірі 100 % середньої заробітної плати застрахованої особи. Виключенням є застраховані особи, які в останній рік не знаходились у трудових відносинах і працевлаштувались менш ніж за півроку до виходу в декретну відпустку. Для них розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

Нагадаємо, ФССУ фінансує зазначену допомогу для всіх працюючих жінок за кожен день перебування у відпустці по вагітності та пологах. У загальних випадках її тривалість складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів).

Додатково до основного може видаватись листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді.

           Нагадаємо, для отримання допомоги, працівниця має передати роботодавцю свій листок непрацездатності. На його підставі комісія з соцстрахування підприємства має упродовж не більш ніж 10 днів призначити допомогу, а роботодавець у строк не більш ніж 5 робочих днів оформити і подати заяву-розрахунок. Саме від дати подання заяви-розрахунку роботодавцем до Фонду залежить дата фінансування матеріального забезпечення.

         Слідкувати за станом фінансування  виплат допомог застраховані особи можуть на телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь