Забезпечення осіб з інвалідністю від трудового каліцтва або професійного захворювання санаторно-курортним лікуванням за 2019 рік

Дата: 11.02.2020 15:26
Кількість переглядів: 209

 

 Фонд соціального страхування України  фінансує послуги з лікування в закладах охорони здоров’я та подальшої медичної реабілітації для всіх застрахованих осіб, які отримали травми або профзахворювання на виробництві з метою якнайшвидшого відновлення їх здоров’я.

Забезпечення  осіб з інвалідністю від трудового каліцтва або професійного захворювання санаторно-курортним лікуванням  здійснюється відповідно до висновку МСЕК та потреби потерпілих у такому лікуванні, а фінансування здійснюється в межах запланованих коштів у бюджеті Фонду відповідно до  кількості осіб, що надали відповідні заяви  та медичної довідки для одержання путівки на санаторно-курортне лікування за формою №070/о.

За 2019 рік Луцьким відділенням управління ВД ФСС України у Волинській області укладено 19  договорів про відшкодування витрат за надані послуги санаторно-курортному закладу за вибором потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання. В тому числі по профілях лікування: захворювання нервової системи - 2, захворювання опорно-рухового апарату - 11, захворювання органів травлення - 2, захворювання очей - 1, кістково - м’язової системи - 3. Загальна сума витрат на санаторно-курортне лікування осіб з інвалідністю за 2019 рік склала 255,4 тис. грн.

Нагадаємо, особи з інвалідністю мають право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для проходження лікування. На офіційному вебсайті Фонду розміщено інформаційний перелік санаторно-курортних закладів у розрізі регіонів, місцерозташування та профілів санаторно-курортного лікування, за якими надаються послуги потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання. Перелік доступний на головній сторінці офіційного вебсайту ФССУ у розділі «Оголошення».

Періодичність проходження курсу санаторно-курортного лікування за кошти Фонду залежить від встановленої групи інвалідності й індивідуальної програми реабілітації (ІПР):

- особи з інвалідністю І групи – щороку;                                                                             -  особи з інвалідністю ІІ групи – один раз на два роки або щороку на підставі ІПР;     -  особи з інвалідністю ІІІ групи – один раз на три роки, один раз на два або щороку на підставі ІПР.

У разі необхідності супроводу особи з інвалідністю до санаторно-курортного закладу, якщо така потреба визначена висновком МСЕК, Фонд фінансує витрати на перебування (проживання, харчування, витрати на проїзд) супроводжуючої особи на весь період санаторно-курортного лікування особи з інвалідністю.

Граничні розміри витрат для відшкодування вартості одного ліжко-дня санаторно-курортного лікування потерпілого та перебування супроводжуючої особи санаторно-курортним закладам за вибором потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання на 2020 рік затверджено Постановою правління Фонду соціального страхування України від 26.12.2019 року №10. А саме:

  1. Для потерпілого з наслідками травм, захворюваннями хребта та спинного мозку – 613,00 грн, без ПДВ.
  2. Для потерпілого – 591,00 грн. без ПДВ.
  3. Для супроводжуючої особи потерпілого з наслідками травм, захворюваннями хребта та спинного мозку – 469,00 грн, з ПДВ.
  4. Для супроводжуючої особи потерпілого – 496,00 грн, з ПДВ.

Для взяття на облік для забезпечення санаторно-курортним лікуванням (за санаторно-курортною путівкою) потерпілі подають до Луцького відділення управління Фонду соціального страхування України у Волинській області за місцем зберігання справи про страхові виплати, а також за місцем реєстрації місця проживання внутрішньо переміщених осіб:

          - заяву за формою, встановленою виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування України;

           - висновок МСЕК про потребу потерпілого в санаторно-курортному лікуванні та про потребу у супроводі (якщо таку потребу визначено);

            - довідку для одержання путівки на санаторно-курортне лікування за формою № 070/0;

            - індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю (за наявності);

            - копію паспорта потерпілого та особи, яка супроводжує потерпілого, в якому за висновком МСЕК визначено потребу в супроводі.

Крім того, Фонд здійснює для таких осіб фінансування необхідних лікарських засобів і виробів медичного призначення. Також на час лікування застрахованій особі призначається допомога по тимчасовій втраті працездатності, яка, незалежно від тривалості страхового стажу, виплачується Фондом в розмірі 100% середнього заробітку (оподатковуваного доходу), починаючи з шостого дня непрацездатності. Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності оплачуються власником або уповноваженим ним органом за рахунок коштів підприємства, установи, організації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь