«Мистецтво, настояне на добрі», - VIII обласний фестиваль народного мистецтва «Осінні барви Торчина»

Дата: 25.09.2019 16:40
Кількість переглядів: 440

 

Фото без опису

 

22 вересня в Торчині відбувся VIII обласний фестиваль народного мистецтва «Осінні барви Торчина». Традиційно учасники пройшли урочистою ходою від Будинку культури до центральної площі, обіч дороги їх вітали жителі селища, а на площі гучно стрічав оркестр Палацу культури Луцька

- Торчин покликав, аби притулитися душею до надбань наших предків, що як свята молитва вивищують нас, - розпочала захід його незмінна ведуча заслужена артистка України Лариса Мікоян, а традиційні позивні розворушили серця. Вшанували пам'ять українських героїв.

Заступник начальника відділу культури з питань релігії й національності ОДА Марія Назаревич подякувала керівникам Торчинської ОТГ за підтримку галузі культури.

Голова громади Юрій Кревський запевнив, що влада докладе зусиль, аби фестиваль у Торчині щороку збирав учасників, а спонсорам подякував за підтримку, адже на цей фест не витрачається жодної копійки з держбюджету.

Ініціатор свята, Почесний громадянин Волині, повний кавалер ордена «За заслуги», народний артист України Олександр Огороднік звернувся до гостей:

– Коли духовні цінності нижчі від матеріальних і у світі ще багато зла і неправди, культура і мистецтво займають особливе місце, адже в них закладені кращі духовні традиції, взірець доброти, справедливості і порядності. Наше мистецтво настояне на добрі і тому так лоскоче душу і серце. Сила в нашій ідентичності, тому ансамбль «Колос» протягом 75 років показує її світові і має послідовників, від їхніх виступів сьогодні у кожного на серці буде сонячно.

І ось на сцені народний ансамбль пісні і танцю України «Колос» під керуванням Олександра Огородніка з ліричною піснею «Ой ти гаю», і веселим танцем, у вихор якого так би й зануритися. «Браво!» - ще довго гукали й гукали.

Але під гіллястими берізками чекали виходу на сцену кращі співочі колективи області. Тут і гурт «Горлиця», що випурхнув із Доротища на Ковельщині, «Молодичка» зі Смідина Старовижівського району, «Кременчанка» із Рожищенського, гурт «Кумасі» із Крупи Луцького, «Маневицька сотня», «Василинка» із «Василихою» із Горохівщини, «Княгининські хорошухи» - кожен дивував колоритним виконанням, пересипаючи виступи побажаннями. Троїсті музики із Солович підняли дух і настрій, мало не до танцю закликаючи. Баївська «Криниця» - аматорський колектив патріотичної пісні дивував ще й тим, що у ньому співає священник із родиною.

Олександр Володимирович усіх обдаровував і всім знаходив добре слово, а ще не втомлювався жартувати й давати щирі батьківські поради. Таких теплих заходів, де учасники, як діти горнуться до організатора, не пригадати. Колектив із Ратнівщини вирізнявся постолами і квітами в очіпках, це вплив сусудньої білоруської культури, в одязі, в співах і танцях, відзначив Олександр Огороднік. Ми завжди щось запозичуємо в сусідів.

Народний аматорський колектив із села Видерта Камінь-Каширського району розповів акапельно, чому приїхали. А «Дубровойка» з Олениного проспівали всю біографію: «Ми і сієм, і сапаєм, і копаєм, і гребем, а як сонечко заходить – на репетицію ідем.» Що і на «Фольк-музік» в Києві співали не раз, а в област і й районі, мабуть більше, ніж сто раз.

І тут де не візьмись Галька і Манька пофестивалити приїхали - творчий дует артистів Волинського академічного театру ляльок у складі заслуженої артистки Лариси Гарлінської  і Світлани Стасюк. Що вже посмішили вони публіку, то таки так, але була у їхніх жартах і доля правди.

Естрадний оркестр Нововолинського палацу культури був фінальним. Звучали джазові мелодії, і розливалися над селищем. Чотири години збігли, як мить, а люди й не зчулися. Не хотілося відпускати з серця і з площі цей барвистий фестиваль. Завершили дійство спільною молитвою за Україну.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь