Проекти рішень №37/ «Про затвердження Програми надання пільг окремим категоріям громадян з оплати послуг зв"язку Торчинської територіальної громади на 2024 рік»

Кількість переглядів: 16
Скликання: 8 скликання
Сесія: 37
Тип документу: Проекти рішень
Дата: 20.12.2023
Номер документу: 37/
Назва документу: Про затвердження Програми надання пільг окремим категоріям громадян з оплати послуг зв"язку Торчинської територіальної громади на 2024 рік
Прикріплені файли:

 

 

ТОРЧИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ЛУЦЬКОГО РАЙОНУ  ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Восьме  скликання

 ПРОЄКТ РІШЕННЯ

 

20 грудня 2023 року                      смт Торчин                                               № 37/                                                                                                    

 

Про затвердження Програми надання пільг окремим категоріям громадян з оплати послуг зв"язку Торчинської територіальної громади на 2024 рік

 

Відповідно до пункту 22 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», пункту 4 статті 91 Бюджетного кодексу України. враховуючи рекомендації постійної комісії з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва селищна рада

                                                      В И Р І Ш И Л А:

         1. Затвердити Програму надання пільг окремим категоріям громадян з оплати послуг зв’язку Торчинської територіальної громади на 2024 рік  (Програма додається).

2. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію селищної ради з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва.

 

Селищний голова                                                                      Юрій КРЕВСЬКИЙ

 

 

 

СХВАЛЕНО                                                                                                               ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення виконавчого комітету                                                                       рішення сесії Торчинської  селищної Торчинської селищної ради                                                                            ради

30 листопада 2023 року № 348                                                                       ____ грудня 2023 року № 37/

 

 

ПРОГРАМА

надання  пільг окремим категоріям громадян з оплати послуг зв’язку Торчинської територіальної громади на 2024 рік

 

  1. ПАСПОРТ

 

1.

Ініціатор розробки Програми

Сектор соціального захисту населення Торчинської селищної ради

2.

Назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розробку Програми

Ст.91 бюджетного кодексу України, Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», Про жертви нацистських переслідувань», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про охорону дитинства». 

3.

Розробник Програми

Сектор соціального захисту населення Торчинської селищної ради

4.

Відповідальні виконавці

Сектор соціального захисту населення Торчинської селищної ради

5.

Термін реалізації Програми

2024 рік

6.

Обсяг фінансування

20 000 грн.

7.

Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми

Селищний бюджет

8.

Учасники Програми

Торчинська селищна рада

АТ «Укртелеком»

 

  1. Загальні положення

Пріоритетними завданнями Програми фінансового забезпечення компенсаційних виплат за надання пільг з оплати послуг зв’язку на 2024 рік (далі – Програма)  є посилення соціального захисту громадян громади, реалізація прав окремих категорій населення на соціальний захист, поліпшення якості життя вразливих груп населення, надання пільг та соціальних гарантій окремим категоріям громадян, наданих Конституцією та законами України, здійснення компенсації за надання пільг з оплати послуг зв’язку пільговим категоріям населення.

Програма розроблена відповідно до Бюджетного Кодексу України, Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист», «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про охорону дитинства», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей.

Стаття 91 Бюджетного кодексу України передбачає видатки з місцевого бюджету на місцеві програми соціального захисту окремих категорій населення та компенсаційні виплати за пільгове користування послугами зв’язку.

Для забезпечення реалізації права даних категорій громадян на пільги, передбачені законодавством України, є необхідним прийняття цієї Програми.

 

3.Мета та основні завдання Програми

Метою Програми є забезпечення конституційних гарантій на соціальний захист пільгових категорій громадян Торчинської територіальної громади, покращення становища соціально вразливих верств населення, надання окремим категоріям громадян пільги з послуг зв’язку шляхом відшкодування підприємствам та організаціям, що надають послуги, витрат на здійснення заходів щодо надання послуг зв’язку.  

Основними завданнями Програми є:

-        зниження соціальної напруги серед пільгової категорії населення громади;

- компенсація АТ «Укртелеком» витрат за надані пільги з оплати послуг зв’язку пільговим категоріям населення, згідно з укладеним договором

У ході реалізації Програми можливі зміни та доповнення до її змісту в залежності від внесення змін до чинного законодавства.

 

4. Фінансове забезпечення Програми

Фінансування Програми, у відповідності до статті 91 Бюджетного кодексу України, передбачається здійснювати за рахунок коштів бюджету Торчинської селищної ради та інших джерел, не заборонених законодавством в межах видатків, затверджених на 2024 рік .

Фінансування видатків з бюджету Торчинської ТГ на вказані цілі, передбачених Програмою, здійснюється з дати прийняття даної Програми.

 

  1. Заходи Програми

Основними напрямками даної програми є відшкодування вартості  послуг зв’язку окремим категорія громадян.

Дія цієї Програми поширюється на осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою згідно із Законами України:

  • Особам з інвалідністю внаслідок війни та прирівняним до них особам (стаття 7) І, ІІ та ІІІ груп.
  • Особи з інвалідністю, внаслідок Другої світової війни та війни з Японією І, ІІ та ІІІ груп.
  • Учасники бойових дій та особам, прирівняним до них.
  • Постраждалі учасники Революції Гідності.
  •  Учасники бойових дій, яким виповнилося 85 років і більше, з інвалідністю внаслідок війни ІІ та ІІІ груп.
  • Учасники вiйни.
  • Особи, на яких пошиpюється чиннiсть ЗУ  "Пpо статус ветеpанiв вiйни, гаpантiї їх соцiального захисту"(стаття 10).
  • Особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (нагороджені орденом Героїв Небесної Сотні, Герої Радянського Союзу, повні кавалери ордена Слави, особи, нагороджені чотирма і більше медалями "За відвагу", а також Герої Соціалістичної Праці, удостоєні цього звання за працю в період Другої світової війни.
  • Дружина (чоловік), батьки померлих осіб, нагороджених орденом Героїв Небесної Сотні, Героїв Радянського Союзу, повних кавалерів ордена Слави, осіб, нагороджених чотирма і більше медалями "За відвагу", а також Героїв Соціалістичної Праці незалежно від часу їх смерті.
  • Багатодітним сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу та прийомним сім’ям, в яких не менше року проживають відповідно троє або більше дітей, а також сім’ям (крім багатодітних сімей), в яких не менше року проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування.
  • Особам з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, хворі внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу, - категорія 1.
  • Дружина (чоловік) померлого громадянина, смерть якого пов'язана з Чорнобильською катастрофою, або опікуну (на час опікунства) дітей померлого. Дружинам (чоловікам), якщо та (той) не одружилися вдруге, померлих громадян, смерть яких пов’язана з участю у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт.
  • Учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які працювали у зоні відчуження: - з моменту аварії до 1 липня 1986 року - незалежно від кількості робочих днів; - з 1 липня 1986 року по 31 грудня 1986 року - не менше 5 календарних днів; - у 1987 році - не менше 14 календарних днів, а також потерпілі від Чорнобильської катастрофи; - евакуйовані у 1986 році із зони відчуження (в тому числі особи, які на момент евакуації перебували у стані внутріутробного розвитку, після досягнення ними повноліття);
    - особи, які постійно проживали у зоні безумовного (обов'язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, - категорія 2.
  • Дружина (чоловік) померлого громадянина, смерть якого пов'язана з Чорнобильською катастрофою, або опікуну (на час опікунства) дітей померлого. Дружинам (чоловікам), якщо та (той) не одружилися вдруге, померлих громадян, смерть яких пов’язана з участю у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт.
  • Дружина(чоловік) померлих громадян з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 3, смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою, або опікуну (на час опікунства) дітей померлих громадян.2.Дружина (чоловік), якщо та (той) не одружилися вдруге,

 

  • померлих громадян, смерть яких пов’язана з участю у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт.
  • Дітям, зазначеним у статті 27 цього Закону, яким встановлено інвалідність, пов'язану з Чорнобильською катастрофою.
  • Вiйськовослужбовцi Упpавлiння державної охоpони Укpаїни, кpiм вiйськовослужбовцiв строкової служби.
  • Особи, реабілітовані відповідно до цього Закону, із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув'язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу.
  • Особи, реабілітовані відповідно до цього Закону, із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув'язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу., яким встановлено інвалідність.
  • Особа з інвалідністю внаслідок репресій або є пенсіонером.
  • Ветеранськi органiзацiї.
  • Ветерани  військової служби, ветерани органів   внутрішніх справ, ветерани  Національної  поліції,  ветерани податкової  міліції,  ветерани  державної  пожежної охорони, ветерани Державної кримінально-виконавчої служби України, ветерани служби цивільного захисту, ветерани Державної служби спеціального зв'язку  та  захисту  інформації України  і  члени їх сімей, які проживають разом з ними.
  • Вдови (вдівці) померлих (загиблих) ветеранів  військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції, ветеранів податкової міліції, ветеранів державної пожежної охорони, ветеранів Державної кримінально-виконавчої служби України, ветеранів служби цивільного захисту, ветеранів Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України та члени їх сімей, які перебувають на їх утриманні.
  • Особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною.
  • За одним із подружжя, що пережило, і батьками Героїв Соціалістичної Праці, Героїв України, повних кавалерів ордена Трудової Слави.
  • Особи, звільнені з військової служби, які стали інвалідами під час проходження військової служби.
  • Військовослужбовці (крім військовослужбовців строкової військової служби).
  • Колишні неповнолітні в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, створених фашистською Німеччиною та її союзниками в період ВВВ та Другої світової війни, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків.
  • Колишні малолітні (яким на момент ув'язнення не виповнилося 14 років) в'язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин.

 

  • Колишні в'язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання в період Другої світової війни; особам, які були насильно вивезені на примусові роботи на територію Німеччини або її союзників, що перебували у стані війни з колишнім Союзом РСР, або на території окупованих Німеччиною інших держав; дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога, яких у зв'язку з патріотичною діяльністю їх батьків було піддано репресіям, фізичним розправам, гонінням.
  • Дружина (чоловік) померлих жертв нацистських переслідувань, визнаний за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, яка (який) не одружилися вдруге.
  • Громадські організації жертв нацистських переслідувань.
  • Особи з інвалідністю першої, другої груп і сім'ям, у складі яких є двоє або більше осіб з  інвалідністю встановлюється тільки за їх згодою.

 

  1. Очікувані результати від реалізації Програми

Реалізація заходів Програми забезпечить соціальну підтримку пільгових категорій громадян. Фінансування пільг та компенсацій передбачає надання можливості забезпечити виконання державних соціальних гарантій відповідно до чинного законодавства України. Таким чином, завдяки реалізації заходів Програми буде досягнута основна мета - соціальний захист пільгових категорій громадян, шляхом фінансування пільг на оплату послуг зв'язку. Виконання Програми дасть можливість:

- пільговим категоріям громадян, які зареєстровані й проживають в населених пунктах Торчинської територіальної громади, отримати соціальні гарантії відповідно до законодавства України;

- здійснювати компенсацію збитків АТ «Укртелеком» за надані пільги з оплати послуг зв’язку пільговим категоріям населення.

     Виконання Програми надає можливість знизити соціальну напругу серед пільгової категорії населення громади та забезпечить виконання сектором соціального захисту населення Торчинської селищної ради повноважень у сфері соціального захисту населення, зокрема щодо надання пільг окремим категоріям громадян з оплати послуг зв’язку.

 

7. Порядок фінансування витрат

на надання пільг окремим категоріям громадян за послуги зв’язку

 

I. Загальні положення

1.1. Порядок відшкодування витрат за надані пільги з послуг зв’язку (далі - Порядок).

1.2. Терміни, наведені у цьому Порядку, вживаються у такому значенні:

пільговик – особа, яка відповідно до чинного законодавства має право на пільги з користування послугами місцевого телефонного зв’язку;

місцевий телефонний зв’язок – це послуга, яка забезпечує доступ до телекомунікаційної мережі та надає користувачу можливість спілкуватись з особами, які знаходяться в тій же громаді (районі).

 

II. Порядок надання послуг

2.1. Згідно з чинним законодавством України, а саме: Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, Законом України “ Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист ”, Законом України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», Законом України “Про охорону дитинства”  визначено право на отримання пільг з послуг зв’язку таким категоріям громадян: 

інвалідам війни;

учасникам бойових дій;

учасникам війни;

особам, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

ветеранам військової служби, вдовам ветеранів військової служби;

ветеранам органів внутрішніх справ, вдовам ветеранів органів внутрішніх справ;

ветеранам податкової міліції;

ветеранам служби цивільного захисту;

ветеранам Державної кримінально-виконавчої служби;

громадянам, постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС І - ІІ категорій;

інвалідам військової служби;

багатодітним сім’ям.

Підтвердженням відповідного статусу пільговика є документ, що підтверджує право на пільги,  виданий відповідною установою, документ повинен бути оформлений відповідно до вимог чинного законодавства і завірений печаткою.

Визначення права на отримання пільг з послуг зв’язку окремим категоріям громадян здійснюється відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 04 червня 2015 року № 389 “Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї”.

 

III. Порядок відшкодування витрат

3.1. Порядок регламентує відшкодування АТ «Укртелеком» витрат на здійснення заходів щодо надання пільг з послуг зв’язку окремим категоріям громадян за рахунок коштів місцевого бюджету, в межах затверджених видатків на 2023 рік.

3.2. Відшкодування компенсаційних виплат проводиться на підставі договору про порядок відшкодування витрат за надані телекомунікаційні послуги пільговим категоріям громадян між організацією, що надає послуги та Торчинською селищною радою..  

3.3. Розрахунок відшкодування коштів за надані послуги зв’язку здійснюється шляхом визначення витрат підприємством за законами, відповідно до яких пільговики мають право на пільги.

Обліку підлягають громадяни, які відповідно до законодавства України мають право на відповідні пільги, та які зареєстровані й проживають в населених пунктах Торчинської територіальної громади.

3.4. Підприємство, яке надає послуги зв’язку, подає до сектору соціального захисту населення:

- розрахунки щодо вартості послуг, наданих громадянам пільгової категорії; 

- відомості про фактично надані послуги; 

- складає акти звіряння сум заборгованості по наданих послугах зв’язку станом на 1 число місяця, що передує звітному.

Звіти підписуються та скріплюються печаткою підприємства. Розпорядник коштів має право перевіряти правильність та достовірність складання звітів, наданих на відшкодування витрат за надані пільги.

3.5. Сектор соціального захисту населення Торчинської ради надсилає запит до територіального відділу соціального захисту населення райдержадміністрації для звіряння інформації,  яка надходить від підприємства,  що надає послуги зв’язку, з інформацією,  що міститься в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, і у  разі  виявлення розбіжностей щодо загальної кількості пільговиків   або розміру  пільг,  що надаються  конкретному пільговику,  не провадить  розрахунків, що стосуються виявлених розбіжностей, до уточнення цієї інформації.

Компенсаційні виплати здійснюються шляхом перерахування коштів за надані пільги  на рахунок підприємства, що надає послуги зв’язку, в межах кошторисних призначень.

 

 

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь