Харчова безпека влітку: яких правил треба дотримуватись
Харчова безпека — це питання відповідальності кожної людини й надійний засіб запобігання отруєнням і кишковим інфекціям. З настанням літнього періоду частішають випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій. Найчастіше їх спричиняють недотримання умов приготування і зберігання харчових продуктів та готових страв, порушення правил особистої гігієни, відсутність холодильного та технологічного обладнання, а також їх неправильне використання.
З метою застереження громадян від захворювань на гострі кишкові інфекції у літній період рекомендуємо дотримуватись наступних правил:
- не допускайте споживання продуктів та напоїв протермінованого зберігання;
- не вживайте харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості;
- не вживайте в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки тощо) для пиття та приготування їжі майте з собою запас питної води.
При купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертайте увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування.
Перед споживанням овочі, фрукти та ягоди добре промийте питною водою; для споживання дітьми – обдайте окропом.
У подорож не беріть продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та ін. вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) уникайте контакту продуктів з ґрунтом та піском.
Перед приготуванням та вживанням їжі обов'язково мийте руки з милом.
Обов'язково мийте руки після відвідування туалету.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікарні.
Не займайтесь самолікуванням!