ВЗАЄМОДІЯ ГРОМАД – ІНСТРУМЕНТ ВЗАЄМОВИГІДНИЙ

Дата: 17.10.2021 23:39
Кількість переглядів: 3236

Фото без опису

Про міжмуніципальне співробітництво як засіб вирішення спільних проблем йшлося під час наради голови обласної ради з очільниками окремих територіальних громад.

Григорій Недопад зазначив, що зустріч ініціювала Торчинська територіальна громада. «Взаємодія і співпраця між громадами – це найкращий спосіб знайти ефективні рішення з розв’язання проблем. Тож сподіваюся, що і сьогодні ми разом таке рішення знайдемо», - звернувся очільник Волиньради до голів громад.

Торчинський селищний голова Юрій Кревський розповів, що місцева райлікарня, де лікуються чимало мешканців із сусідніх громад, опинилася у скрутному фінансовому становищі – до кінця року бракує майже 1,2 мільйони гривень на оплату праці медперсоналу. «Ми змушені сьогодні просити фінансової підтримки у тих громад, чиї мешканці у нашій лікарні отримують медичні послуги, за умови, звісно, що ці громади спроможні таку підтримку надати. Принагідно зазначу, що ми також спрямовуємо такі кошти громадам, де лікуються мешканці Торчина. Винятково коштом свого бюджету уповні фінансуємо енергоносії, придбання обладнання та облаштування доступності районної лікарні», - зауважив очільник Торчинської громади.

Головний лікар медзакладу Андрій Коновал констатував, що з Національною службою здоров’я укладено контракти на надання стаціонарної, амбулаторно-поліклінічної, стоматологічної та хірургічної допомоги. Однак, фінансування за два останні пакети послуг з НСЗУ досі так і не надійшло. Тим часом тут провели вже понад півтисячі оперативних втручань. «Ми – єдина районна лікарня, яка практикує хірургію. Більше того, половина із проведених операцій – це складні втручання. Зокрема, ми провели 50 операцій із заміни суглобів і 200 - на предмет переламу шийки стегна категорії пацієнтів 75+. Таких втручань не робить майже ніхто в Україні. Але жодна з цих операцій не профінансована НСЗУ попри укладені контракти», - стверджує головний лікар. Він також запропонував на перспективу ідею створення на базі Торчинської лікарні міжрайонного медичного центру з ендопротезування та реабілітації, в тому числі і пацієнтів літнього віку, за хірургічне лікування яких не беруться у жодному медичному закладі області. Окрім того, Андрій Коновал висловив готовність організувати навчання спеціалістів для медзакладів сусідніх громад.

Майже усі присутні голови громад підтримали заявлені ініціативи. А Затурцівська і Підгайцівська громади відразу зголосилися надати фінансову підтримку Торчинській лікарні. Проте, така допомога може і не знадобитися, якщо Національна Служба Здоров’я виконає свої зобов’язання і таки сплатить за контрактами за надання стоматологічної та хірургічної допомоги. Помічник депутата Верховної Ради Вячеслава Рубльова Юрій Харченко пообіцяв сприяння нардепа у залагодженні цього питання з НСЗУ.

Підсумовуючи зустріч Григрорій Недопад зазначив, що до розгляду цього питання доцільно буде повернутися ще раз через два тижні, коли громади підсумують обсяги перевиконання своїх бюджетів, і проясниться ситуація з неоплаченими угодами НСЗУ. Окрім того, голова облради зазначив, що внаслідок медичної реформи ситуативні, а частіше хронічні проблеми із забезпеченням, як матеріальним, так і кадровим, мають більшість районних лікарень. Те, що утримувалось коштом районних бюджетів і було розраховано на значно більшу кількість пацієнтів, тепер фінансується лише з бюджету громади, і ефективно використовується заледве половина потужностей медзакладів. Відтак, головам громад доведеться або шукати нестандартні рішення в організації діяльності лікарень, або ж змінювати їхній статус.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь