Театралізований фестиваль "Торчинський ярмарок" відбувся в Торчині

Дата: 10.08.2021 10:28
Кількість переглядів: 3621

Фото без опису

У Торчині 31 липня вперше відбувся театралізований фестиваль «Торчинський ярмарок»!

Театралізовані дійства перенесли відвідувачів у середину 16 століття, до дня, коли Торчин отримав магдебурзьке право, а з ним привілей проводити ярмарки. З тих пір почалась його міська історія і розвиток як потужного ярмаркового центру.

На відвідувачів фестивалю чекали середньовічні хода, фарси, театралізовані дійства, пересипані розповідями про історію Торчинської громади, танці, ремісничі видовища, квести й фотосесії, концерт із використанням старовинних інструментів, екскурсії, вистави та лекторії.

Голова Торчинської громади Юрій Кревський висловив сподівання, що ярмарок, який проводиться уперше, стане доброю традицією на багато років.

«Торчинський ярмарок підтверджує важливість відродження історії нашого краю. Ми не повинні забувати традиції, культуру… Це важливо для державотворення, бо нація, яка не знає своєї історії, не має майбутнього», – сказав голова Волинської обласної ради Григорій Недопад. Крім того Григорій Вікторович відзначив матір 5 дітей із села Воютин Наталію Чайку, вручивши їй посвідчення матері-героїні.

У програмі фестивалю для гостей показали театралізоване дійство «Сказання про Магдебурзьке право» від театру «ГаРмИдЕр» і театральної майстерні «ДогориДриґом», організували святкову ходу до центральної площі Торчина, театрально-фольклорне дійство «До Торчина на ярмарок».

Також відвідувачів потішили виступи фольклорного колективу «Родинне перевесло» (село Веселе), заслуженого народного ансамблю пісні і танцю України «Колос», а також середньовічні танці та майстер-класи з традиційних ремесел, виступ лірника Андрія Люшука з Рівного та інші колоритні імпрези.

Завітав на фестиваль столичний театр на ходулях Highlights. Не обійшлося без гучного драйвового концерту від гуртів «Ярра» і «The Doox». І, звісно, важливими компонентами фестивалю були лекцій та екскурсій селищем та музеєм, аби можна було більше дізнатися про історію громади. Розповідали про це Тетяна Яцечко-Блаженко та Олександр Мельник.

Уся центральна вулиця селища перетворилась на гамірний ярмарок, на якому майстри народної творчості, винороби, сировари, пасічники презентували свою продукцію.

Тут були і медові напої, і хлібо-булочні, і м’ясо-ковбасні вироби, і солодощі, і равлики. А поруч фуд-корт, де можна було гарно пообідати. Опікувалися виробниками представники ініціативної групи «Багатий Бодня».

Традиція ярмаркування свого часу прославила Торчин і «торчинську міру» далеко за межами регіону, із найменням містечка асоціювалося слово «ремісництво». Нині організатори спільно з місцевою владою відновлюють цю традицію, хочуть оживити місцеву історію, повернути Торчину впізнаваність та історичне значення.

“Подібні фестивалі створюють нові легенди, приваблюють туристів. А турист – це споживач, покупець, якого шукають і потребують виробники. Мистецтво ж, театр – спосіб розповісти про минуле, закликати оберігати місцеву культурну спадщину, осмислювати її і зацікавлювати нею”, – розповіла основна організаторка ярмарку – Елла Яцута.

«Сімейний фестиваль та пригода для усіх – від малого до старого! Колоритна мандрівка в минуле: артисти, музиканти, співаки й ходулісти. На Центральній площі Торчина було дууже різноманітно і яскраво!», – зазначила режисерка театру «ГаРмИдЕр» Руслана Порицька.

Театралізований фестиваль "Торчинський ярмарок" був реалізований в межах партнерської програми "Культура. Туризм. Регіони" Українського культурного фонду, Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України" (USAID КЕУ), Державного агентства розвитку туризму. Організовують подію ГО "Мистецьке об’єднання "Стендаль" та Торчинська громада.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь