Щодо дотримання правил пожежної безпеки в побуті

Дата: 22.03.2021 17:30
Кількість переглядів: 1814

Шановні волиняни!

З початку 2021 року в області виникло 223 пожежі, на яких загинули 17 людей. Лише за період 16-19 березня 2021 року на пожежах виявлено тіла 7 людей, одна людина у важкому стані перебуває в лікарні.

16 березня у с. Комарове Старовижівського району через коротке замикання електромережі виникла пожежа в приватному будинку. Внаслідок пожежі загинули двоє людей – 1932 та 1958 р.н.

18 березня у с. Синове Старовижівського району через порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення виникла пожежа в приватному будинку, під час якої загинули двоє людей віком 62 та 48 років.

Цього ж дня у с. Лобна Любешівського району через необережність під час куріння сина власниці будинку загорілось ліжко. Внаслідок отруєння продуктами горіння загинула 85-річна пенсіонерка.

19 березня у с. Раків Ліс Камінь-Каширського району на пожежі у житловому будинку загинули 70-річний батько та 44-річний син. 68-річна господиня госпіталізована до місцевої лікарні з опіками. Причина пожежі встановлюється. Імовірно, вогонь спалахнув через несправність газового котла.

Зважаючи на такі трагічні повідомлення, закликаємо керівників органів місцевого самоврядування та органів соціального захисту подбати про літніх самотніх людей, осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах, а також тих, хто зловживає алкоголем. Вкотре поінформуйте їх про правила пожежної безпеки в побуті, проведіть інструктажі, закличте до максимальної пильності та обережності.

Шановні громадяни, пам’ятайте: чимала кількість горючих матеріалів в оселях формує значне горюче навантаження й створює умови для швидкого поширення пожежі. А наш сучасний побут насичений різними електроприладами, що за неправильної експлуатації, пошкодження чи роботи в аварійних режимах також здатні призвести до виникнення пожеж. Однак у більшості випадків вирішальним є особиста обережність  кожного та уважність до власної безпеки.

З огляду на це слід запам’ятати й виконувати основні вимоги пожежної безпеки:

  • не куріть у ліжку;
  • пильнуйте за станом та справністю електромережі;
  • у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, обігрівачі, пральні машини тощо;
  • не перевантажуйте електромережу, не вмикайте одночасно побутові споживачі великої потужності, не використовуйте саморобні чи несправні побутові електроприлади;
  • не залишайте дітей без нагляду та не дозволяйте їм бавитися сірниками, запальничками та іншими небезпечними побутовими предметами;
  • подбайте про захист помешкання при користуванні пічним опаленням: вчасно ремонтуйте печі, оштукатурюйте комини, розмістіть перед топковим отвором негорючий металевий лист розміромне менше 0,5 м x 0,7 м, попіл з топок необхідно заливати  водою та виносити у спеціально відведені місця, не висипати поблизу будівель;
  • монтаж та встановлення газового обладнання повинні виконувати виключно фахівці відповідного профілю;
  • при виявленні у приміщенні запах газу  слід негайно припинити  його  подавання, викликати  аварійну  газову  службу  і   провітрити  приміщення. До усунення несправності у приміщенні забороняється запалювати сірники,  палити,  застосовувати відкритий вогонь,  вмикати електроприлади.

 Пам’ятайте: чимало пожеж, особливо з трагічними наслідками, виникають уночі, тому щовечора необхідно:

— вимкнути всі можливі електропобутові та газові прилади;

— упевнитися, що безпосередньо біля ліжка, впритул до ковдри, не стоять електричні прилади;

— переконатися, що вогонь у печах догорів;

— зачинити двері в кімнату.

Майже кожній пожежі можна запобігти! Для цього слід максимально чітко виконувати вимоги пожежної безпеки. Крім того, кожному необхідно знати порядок дій під час пожежі: спосіб виклику пожежно-рятувальної служби, уміти гасити загорання на початкових етапах первинними засобами пожежогасіння чи підручними засобами, знати безпечні шляхи виходу з приміщень. 

Дотримуйтеся правил пожежної безпеки у побуті!

Бережіть своє життя та майно від пожеж!

У випадку пожежі телефонуйте 101.

 

Луцький міськрайонний відділ Управління

ДСНС України у Волинській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь