Енергетичні напої – смертельна загроза для дітей

Дата: 19.03.2021 09:43
Кількість переглядів: 955

Фото без опису

Прикро, що в окремих магазинах на території нашої громади неповнолітнім продають так звані енергетики. Продавці не задумуються, наскільки ці напої шкідливі для дитячого здоров’я.

Розповсюджена думка, що буцімто енергетики призначені бадьорити (так помилково вважає молодь, переважно підлітки). Насправді ж, пояснюють лікарі, енергетичні напої не додають енергії. Навпаки, висмоктують її з людини. Точніше, використовують внутрішній резерв організму і заганяють його в енергетичну пастку. Адже всі енергетики мають у складі кофеїн і цукор, при цьому сучасні напої містять удвічі більше кофеїну, ніж Cola і Pepsi. Систематичне вживання таких напоїв може викликати залежність. Після енерготоніків у дітей та підлітків може розвинутися раннє недоумство, виснажується печінка, у підшлунковій залозі можуть з’являтися ракові клітини.

Понад те, ЗМІ неодноразово повідомляли про випадки раптової смерті дорослих або цілком здорових підлітків на спортивних майданчиках. Так, у 2000 році у Франції під час розминки перед грою помер молодий спортсмен. Медичне дослідження вважає причиною смерті енергетичний напій Red Bull, ключовими елементами в якому є кофеїн і цукор. Цей випадок став причиною накладення заборони французьким урядом на енергетики на цілих вісім років. Заборонені вони і в Швеції у зв'язку з трьома смертельними випадками.

Тому багато лікарів сходяться на думці, що енергетичні напої взагалі не можна відносити до продуктів харчування. Вони більше за своїм складом нагадують медичні препарати, оскільки містять екстракти трав, які піднімають тонус організму. Комусь таке «підняття» може піти на користь, а для когось стати фатальним. До слова, у Франції, Данії та Норвегії енергетики можна придбати лише в аптеках. Бо реакція організму на енергетики залежить від його індивідуальних особливостей. Людям, які страждають захворюваннями центральної нервової системи, серцево-судинними проблемами, такі напої взагалі протипоказані.

Тож звертаємось до власників магазинів – не продавайте неповнолітнім цей небезпечний напій, не завдавайте шкоди їхньому здоров’ю!

Батькам нагадуємо, що вони несуть відповідальність за вчинки дітей, за їх виховання та розвиток. Варто контролювати, на що підлітки витрачають кишенькові гроші, де і з ким проводять вільний час.  Завдання батьків – навчити дитину приймати правильні рішення самостійно, сформувати вміння відстояти власну думку, сказати «ні» спокусі.

Служба у справах дітей Торчинської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь