Рецепти пасочок  від старост Торчинської  громади

Дата: 28.04.2021 09:38
Кількість переглядів: 2375

Фото без опису

Великдень – це найрадісніше свято весни. До нього українці дуже старанно готуються. І саме Великдень символізує звичаї та традиції.

Безумовно, обов’язковим атрибутом на кожному великодньому столі є паска. Напередодні свята, ми вирішили дізнатися фірмові рецепти паски від вправних господинь – старост нашої громади, а також поцікавитися як проходить підготовка та які традиції святкування Великодня у їхніх родинах.


Фото без опису

Світлана Федонюк, староста сіл Воютин, Гать, Тертки, Чорний Ліс, Скірче, Жуковець.

Випікання великодньої паски - процес таємничий і навіть сакральний. Адже чимало волинських господинь перед початком замішування тіста моляться, а, відправляючи пасочки у піч, хрестять їх.
"У рецепті нічого особливого немає, переважно все додаю, як вимагає здобне тісто, а замішую, відчуваючи під руками. Перед тим, як приступити місити тісто, обов'язково треба прочитати молитву та попросити благословіння!" - розповіла Світлана Никифорівна.
"Роблю опару розводячи дріжджі (200г), 4 столові ложки борошна, дрібка солі, 2 столову ложку цукру розвожу теплим молоком (1л) і ставлю в тепле місце на 30 хв, щоб підійшло. Тісто: просіваю муку додаю 15 яєць, з них половина - з жовтками, збиваю з цукром (800 г). Окремо розтоплюю масло - 250г. Додаю 0,5 л.сметани та 30 г горілки. Натираю цедру лимона, ванілін. Починаю всі інгредієнти змішувати і розвожу теплим кип'яченим молоком і додаю опару", - сказала пані Світлана. Пістя того, як 1-1.5 год тісто підійде ще раз перемішую, додаючи родзинки та цукати. Длі виробляю пасочки у форми та випікаю в печі близько години.


Фото без опису

Тетяна Торлупа, староста сіл Веселе, Верхи.

- Приготування до Великодня для мене – це не лише піст, прибирання та приготування святкових страв. Вважаю, що окрім тілесного посту обов’язково має бути піст духовний. На жаль, іноді «кулінарний» аспект Великодня дещо витісняє аспект християнський, і за передсвятковими приготуваннями й прибираннями люди трохи забувають про духовний сенс  свята. Тому готуючись до Великодня, обов’язково слід пам’ятати про такі речі як молитва, душевний спокій, стриманість, хороші вчинки і благі помисли.
«Рецепт паски в нашій сім’ї дійсно фірмовий, родинний. Саме так випікала паску ще моя прабабуся, бабуся, а зараз печу я», - зазначила Тетяна Євгеніївна.

Інгрідієнти: 

Молоко – 2л,  20 яєць (10 цілих і 10 жовтків),  250 г маргарину, 100 г масла, 1 л цукру, 2 п.дріжджів, родзинки, ванільний цукор.

Приготування: Збиваємо яйця та жовтки з цукром. Готуємо розчину – змішуємо молоко, дріжджі та муку. Згодом до цієї маси додаємо збиті яйця і розмішуємо. Додаємо  масло, маргарин, родзинки. Обов’язкова умова, щоб паска вдалась гарною та смачною – гарний настрій, світлі думки і звичайно, молитва господині. Коли паска спечеться і охолоне, зверху оздоблюємо м’яким кремом та різними кольоровими прикрасами.


Фото без опису

Галина Кучер – староста сіл Буяни, Усичі, Усичівські Будки.

До Великодня готуюся заздалегідь, адже це одне з найбільших християнських свят. Безумовно, найважливіше у Великодні – його духовне значення… Щодо решти приготувань – особливу увагу в нашій сім’ї приділяють процесу випікання паски. Робимо це завжди у «чистий» четвер. Особисто для мене випікання паски – це сакральне дійство, яке варто починати тільки зі світлими думками і легким серцем.

Інгрідієнти: 20 яєць (із них 10 жовтків і 10 цілих), 700 г молока, 6 склянок цукру, 200 г дріжджів, 200 г масла, 100 г сметани, 1 склянка олії, 50 г горілки, дрібка солі, родзинки.

Приготування: готуємо розчину – збиваємо яйця, додаючи дрібку солі та цукор. Молоко доводимо до кипіння і змішуємо разом із білками та жовтками. Поступово до маси додаємо попередньо підготовлене та просіяне борошно, а також дріжджі. Залишаємо розчину «підростати» у теплому місці щонайменше на 1 годину. Готуємо тісто – в розчину додаємо сметану, розтоплене на водяній бані вершкове масло, теплу соняшникову олію і горілку (після додавання кожного інгредієнта тісто ретельно вимішуємо). Потім в отримане тісто поступово засипаємо борошно. Ретельно вимішуємо масу впродовж години, доки не вийде ніжне тісто, яке з легкістю буде відставати від рук та посуду. Опісля додаємо родзинки, які перед цим пропарюємо, обсушуємо і обвалюємо в борошні, щоб рівномірно розподілити в тісті. Накриваємо тісто і залишаємо в теплі ще на декілька годин. Готуємо форми – змащуємо жиром та посипаємо борошном, заповнюємо на 1/3 тістом, тоді чекаємо допоки тісто не заповнять усю форму та випікаємо. Готові пасочки прикрашаємо.


А ось наші старости чоловіки розповідають, що їхнім обов»язком є забезпечити своїх господинь усім необхідним для випікання паски та добре напалити піч. Але головне правило у цей день – не заважати!


Анатолій Мельничук, староста сіл Смолигів, Сарнівка, Дубичанське, Хорохорин, Михайлівка, Барвінок; Іван Шендюх, староста сіл Садів, Кошів, Білосток, Горзвин; Віктор Петрук, староста сіл Городині, Романів зичуть кожній родині Божого благословіння, здоров’я, миру, злагоди, наснаги для добрих та корисних справ на добробут і процвітання. Нехай радісні Пасхальні дні покладуть благодатні початки нових перемог та звершень на Вашому життєвому шляху. Христос Воскрес!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь